Main Article Content
Jul 2, 2020
Abstract
Since the trade agreement signed with the European Union and the European Free Trade Association in 2018, the Ecuadorian government has prioritized the Global Exporter program: Ecuador for the World with a prospective vision, with which it intended to empower the agri-food sector to place Ecuadorian products in new markets. However, the appearance of SARS CoV-2 / COVID-19 at the end of February 2020 detracted from the anticipation exercise carried out together with its scenarios. Consequently, the objective of this study is to identify the post pandemic scenarios with the highest relative probability of occurrence for the internationalization of the Ecuadorian agri-food sector by the year 2035. For this purpose, a methodological proposal was designed that integrates tools from the French Prospective School, original consultation instruments and statistical tests. Thus, the findings reflected that the scenario with the highest probability of occurrence is Number 03 (111101) with a percentage representation of 33%.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
References
ANDREEV, P.; MAOZ, H.; HEART, T. y PLISKIN, N. (2009). Validating formative partial least squares (PLS) models: Methodological review and empirical illustration. ICIS 2009 Proceedings – Thirtieth International Conference on Information Systems, pp. 2-19.
BANCO CENTRAL DEL ECUADOR (2019). Evolución de la balanza comercial. Recuperado de: https://www.bce.fin.ec/index.php/component/k2/item/299-evoluci%C3%B3n-de-la-balanza-comercial
BAQUERO, M. y LUCIO-PAREDES, A. (2010). La Agroindustria Ecuatoriana: un sector importante que requiere de una ley que promueva su desarrollo. La Granja. Revista de Ciencias de La Vida., 11(1), 44-46.
BERGER, G. (1957). Sciences humaines et prévision. En De la prospective: Textes fondamentaux de la prospective française 1955-1967 (2ª ed.). Pp. 55-63. París, Francia: L’Harmattan. Recuperado de: http://www.laprospective.fr/dyn/francais/memoire/texte_fondamentaux/sciences-humaines-et-prevision-g-berger-1959.pdf
BRASSEL, F.; RUIZ, P. y ZAPATTA, A. (2008). La estructura agraria en el Ecuador: Una aproximación a su problemática y sus tendencias. En F. Brassel, S. Herrera, y M. Laforge (eds.) ¿Reforma agraria en el Ecuador?: Viejos temas, nuevos argumentos. Pp. 17-30. Ecuador: Sistema de Investigación de la Problemática Agraria en el Ecuador-Sipae,.
BURBANO SALAZAR, J. y FERNÁNDEZ ZAMUDIO, M. Á. (2018). Diagnóstico del sector agroalimentario de Ecuador: una aproximación al ecosistema agroemprendedor. Anales Científicos, 79(2), 519. DOI: https://doi.org/10.21704/ac.v79i2.1264
CALDERÓN, H. C.; GARDÓ, T. F. y MIR PIQUERAS, J. (2013). La internacionalización de las cooperativas agroalimentarias. Necesidad y problemática. Mediterráneo Económico. Colección Estudios Sociales, 24, 61-76. Recuperado de: http://www.publicacionescajamar.es/pdf/publicaciones-periodicas/mediterraneo-economico/24/24-612.pdf
CERVANTES, V. H. (2005). Interpretaciones del Coeficiente Alpha de Cronbach. Avances en Medición, 3, 9-28.
CHUNG, A. (2009). Prospectiva estratégica: más allá del plan estratégico. Industrial Data, 12(2), 1-6. Recuperado de: https://www.redalyc.org/pdf/816/81620150004.pdf
CID AGUAYO, B. y LATTA, A. (2015). Agro-Ecology and Food Sovereignty Movements in Chile: Sociospatial Practices for Alternative Peasant Futures. Annals of the Association of American Geographers, 105(2), 397-406. DOI: https://doi.org/10.1080/00045608.2014.985626
CLARK, P. y MARTÍNEZ, L. (2016). Local alternatives to private agricultural certification in Ecuador: Broadening access to “new markets”? Journal of Rural Studies, 45, 292-302. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2016.01.014
CRUZ-RAMÍREZ, M. y MARTÍNEZ-CEPENA, M. C. (2019). Origen y desarrollo de un índice de competencia experta: el coeficiente K. Revista Latinoamericana de Metodología de La Investigación Social, 10(19), 40-56.
DE JOUVENEL, B. (1967). The Art of Conjecture. Londres, Reino Unido: Weidenfeld and Nicholson.
ECUADOR AGROALIMENTARIO (2018). Ecuador Agroalimentario – Inicio. Ecuador Agroalimentario. Recuperado de: https://ecuadoragroalimentario.com/
ECUADOR AGROALIMENTARIO (2019). Ecuador Agroalimentario: Motor del desarrollo económico y social de los ecuatorianos. Ecuador Agroalimentario. Recuperado de: https://ecuadoragroalimentario.com/wp-content/uploads/2019/06/Ecuador-Agroalimentario-Junio-2019.pdf
ECUADOR AGROALIMENTARIO (2020). Programa Bioexportador Global 2020-2021 EFTA-Suiza. Ecuador Agroalimentario. Recuperado de: https://ecuadoragroalimentario.com/programa-bioexportador-global-2020-2021/
EGAS YEROVI, J. J.; SHIK, O., INURRITEGUI, M. y DE SALVO, C. P. (2018). Análisis de políticas agropecuarias en Ecuador. Recuperado de: https://publications.iadb.org/publications/spanish/document/analisis-de-politicas-agropecuarias-en-ecuador.pdf
GÁNDARA, G. y OSORIO, F. J. (2017). Métodos prospectivos: Manual para la construcción del futuro. España: Paidós.
GARCÍA P. F. (2006). El sector agrario del Ecuador: incertidumbres (riesgos) ante la globalización. Íconos, Revista de Ciencias Sociales, 24, 71-88.
GARDÓ, T. F.; GARCÍA, H. C. y ALMANZAR, M. A. (2017). Las capacidades dinámicas en la internacionalización de las empresas, y cooperativas agroalimentarias integradas en clusters. Ciriec, España Revista de Economía Pública, Social y Cooperativa, 89(1), 5-31. DOI: https://doi.org/10.7203/CIRIEC-E.89.8905
GIUNTA, I. (2014). Food sovereignty in Ecuador: peasant struggles and the challenge of institutionalization. Journal of Peasant Studies, 41(6), 1.201-1.224. DOI: https://doi.org/10.1080/03066150.2014.938057
GODET, M. (2000). The Art of Scenarios and Strategic Planning: Tools and Pitfalls. Technological Forecasting and Social Change, 65(1), 3-22. DOI: https://doi.org/10.1016/s0040-1625(99)00120-1
GODET, M. y DURANCE, P. (2011). La prospectiva estratégica para las empresas y los territorios. Malakoff, Francia: Dunod.
HEBNICK, P.; VAN DER PLOEG, J. D. y SCHNEIDER, S. (2015). Rural Development and the Construction of New Markets. Londres, Reino Unido: Routledge.
HERNÁNDEZ-SAMPIERI, R.; FERNÁNDEZ COLLADO, C. y BAPTISTA LUCIO, M. del P. (2014). Metodología de la investigación (6ª ed.). España: McGraw-Hill.
HERNÁNDEZ ORDOÑEZ, C. G. y CISNEROS CORRALES, E. P. (2020). Estudio prospectivo: escenarios para Santo Domingo como territorio sostenible al año 2040. Tsafiqui-Revista Científica en Ciencias Sociales, 11(14), 37-54. DOI: https://doi.org/10.29019/tsafiqui.v14i1.672
INTRIAGO, R.; GORTAIRE AMÉZCUA, R., BRAVO, E. y O’CONNELL, C. (2017). Agroecology in Ecuador: historical processes, achievements, and challenges. Agroecology and Sustainable Food Systems, 41(3-4), 311-328. DOI: https://doi.org/10.1080/21683565.2017.1284174
INSTITUTO NACIONAL DE ESTADÍSTICA Y CENSOS (2019). Informes sectoriales. Instituto Nacional de Estadística y Censos. Recuperado de: https://www.ecuadorencifras.gob.ec/estadisticas-sectoriales/
KAY, C. (2007). Algunas reflexiones sobre estudios rurales en América Latina. Íconos, Revista de Ciencias Sociales, 29, 31-50.
LEGUIZAMÓN, A. (2016). Disappearing nature? Agribusiness, biotechnology, and distance in Argentine soybean production. Journal of Peasant Studies, 43(2), 313-330. DOI: https://doi.org/10.1080/03066150.2016.1140647
MATHEUS, A.; ROMERO LÓPEZ, R. y PARROQUÍN, P. C. (2018). Validación por expertos de un instrumento para la identificación de Habilidades y Competencias de un profesional en el área de Logística. Cultura Científica y Tecnológica, 0(63), 227-238.
MEDINA VÁZQUEZ; J. E., BECERRA, S. y CASTAÑO, P. (2014). Prospectiva y política pública para el cambio estructural en América Latina y el Caribe. Santiago de Chile: Cepal.
MINISTERIO DE PRODUCCIÓN, COMERCIO EXTERIOR, INVERSIONES Y PESCA (2020). Aprobación del Acuerdo EFTA permite a Ecuador consolidarse en el mercado europeo. Ministerio de Producción, Comercio Exterior, Inversiones y Pesca. Recuperado de: https://www.produccion.gob.ec/aprobacion-del-acuerdo-efta-permite-a-ecuador-consolidarse-en-el-mercado-europeo/
ORGANIZACIÓN DE LAS NACIONES UNIDAS PARA LA AGRICULTURA Y LA ALIMENTACIÓN (2020). Programa Especial para la Seguridad Alimentaria. Recuperado de: http://www.fao.org/in-action/en/
ORTEGA, F. (2016). Prospectiva Empresarial: Manual de Corporate Foresight para América Latina. Lima, Perú: Fondo Editorial Universidad de Lima.
PIMIENTA, J. H. y DE LA ORDEN, A. (2017). Metodología de la Investigación. España: Pearson Educación.
PINO, S.; AGUILAR, H., APOLO, A. y SISALEMA, L. (2018). Aporte del sector agropecuario a la economía del Ecuador. Análisis crítico de su evolución en el período de dolarización. Años 2000-2016. Espacios, 39(32), 7.
QUINTEROS, J. y HAMANN, A. (2017). Planeamiento estratégico prospectivo: métodos MACTOR y SMIC. Colombia: ECOE Ediciones.
RAMÍREZ, A. y POLACK, A. M. (2020). Estadística inferencial. Elección de una prueba estadística no paramétrica en investigación científica. Horizonte de la Ciencia, 10(19), 191-208.
RUIZ CEDEÑO, S. (2016). El Sector Agroalimentario y su competitividad a partir de modelos asociativos. Ingeniería Industrial, 37(3), 323-332.
SERVICIO DE RENTAS INTERNAS (2018). Índice de Actividad Empresarial No Petrolera. Servicio de Rentas Internas. Recuperado de: https://cef.sri.gob.ec/mod/page/view.php?id=10260
SOMMERVILLE, I. (2011). Ingeniería del Software. España: Pearson.
STERMAN, J. (2000). Business Dynamics: Systems Thinking and Modeling for a Complex World. Nueva York, Estados Unidos: McGraw-Hill.
TORRES, M. de L. (2010). Agrobiodiversidad y Biotecnología. Polémika, 2(5), 130-139.
YUMBLA MANTILLA, M. R. (2011). Encadenamiento agroalimentario: ¿solución sustentable de desarrollo rural o consolidación del poder agroindustrial? Eutopía. Revista de Desarrollo Económico Territorial, 2, 115-134.
ZAMENOPOULOS, T. y ALEXIOU, K. (2020). Collective design anticipation. Futures, 120(abril), 102563. DOI: https://doi.org/10.1016/j.futures.2020.102563
ZERAOUI, Z. y FARÍAS, P. (2011). Prospectiva estratégica: corrientes, escuelas y tendencias. En Z. Zeraoui y E. Balbi (eds.). Introducción a la Prospectiva. Pp., 23-74. México: Montiel y Soriano Editores